TECHNISCHE TEKENINGENLET OP ! aangegeven afmetingen zijn in meters.
Dakramen P90 en P110 zijn ontworpen zoals de oude stalramen in een boerderij. Bij beide modellen klapt het raam naar binnen open. Het raam is voorzien van een meerpuntssluiting met ventilatiestand. Deze dakramen zijn uitermate geschikt voor een badkamer, zolder, vliering, overloop enz. Vaak worden deze modellen ook geplaatst op een groot rieten dak, om zo het grote dakoppervlak te breken. Model P110 wordt het meest verkocht, omdat de lichtopbrengst groter is.
Deze 2 grote modellen halfronde dakramen hebben beide 2 draai-/kiep ramen die naar binnen openslaan. Deze grote modellen worden meestal gebruikt bij grote ruimtes, zoals een slaapkamer of hobbyruimte. Omdat u van model P150 de hoogste lichtopbrengst hebt, heeft deze meestal de voorkeur.

Model P100 is het enige vierkante dakraam dat wij in ons assortiment hebben. Dit dakraam komt van oorsprong veel voor in Denemarken en Noord-Duitsland (Schleswig-Holstein). Dit model wordt ook regelmatig toegepast in Het Gooi, Noord-Oost Nederland en BelgiŽ.

De modellen P100, P120 en P150, P190, P225 en P450 worden geleverd met respectievelijk 2 of 3 draai-/kiep ramen. Alle Prosman Dakramen zijn voorzien van dubbel glas (HR++ isolatieglas, U-waarde 1.1). Dit brengt lagere verwarmingskosten met zich mee en draagt bij aan een beter milieu! Raadpleeg uw energiebedrijf voor eventuele subsidiemogelijkheden.


tekening P190 tekening P225


De modellen P190 en P225 zeer geliefd bij particulieren, aannemers en vooral architecten. Vaak ligt het riet TE plat boven op gewone vierkante grotere dakkapellen. Daardoor kan vroegtijdig slijtage en lekkage onstaan. Door een getoogd dakraam te plaatsen, zal het meeste regenwater snel genoeg van uw dak verdwijnen. Vooral bij model P190 is er bijna geen vlak gedeelte waar eventueel water lang blijft staan en schade aanricht aan uw mooie rieten dak. Daarnaast is de lichtopbrengst veel groter en ideaal voor toepassing bij grotere ruimtes onder uw dak.

Model P450 is prima toepasbaar voor grotere ruimtes en toch de gebruiken bij niet al te hoge daken, zodat men niet te plat wordt bovenop het dakkapel.

Model P480 is de grote broer van de P450. Vooral geschikt voor de grotere daken van villa's en boerderijen. Met dit model heeft u een een zee van licht en ruimte in uw woning. Omdat er geen plat gedeelte in zit, kan hij ook nog bij een lagere hellingshoek toegepast worden omdat het regenwater naar de zijkanten kan weglopen.

Van de P480 hebben we inmiddels reeds grotere uitvoeringen gemaakt (zie onze speciale uitvoeringen).

Ons 10e standaard raam is model P330, een driehoeksdakkapel.

Model P465, een type 'vleermuis' dakkapel met 1 draai/kiepraam. Zie onderstaande detailtekening voor de preciese afmetingen.Onderstaande types zijn hoofdzakelijk voor bestaande huizen waarbij onder in de woning geen roeden in de kozijnen zijn toegepast. Ook geven deze dakramen veel ruimte en licht en kunnen ze makkelijk uitgevoerd worden met een bredere tussenstijl zodat 1 dakraam bijvoorbeeld in de wc en slaapkamer valt. Ook het plaatsen van ventilatieroosters is bij ieder raam mogelijk.


Model P200. Een halfrond kozijn met links en rechts en in het midden een draai-/kiepraam.


Deze dakkapel is ideaal voor plekken waar eigenlijk geen plek is voor een dakkapel (zolder, ontluchting badkamer/toilet etc.) Raam kan op kiepstand gezet worden, maar kan ook geheel geopend worden zodat e.e.a. ook makkelijk schoon te maken is.Alle standaard modellen in principe uit voorraad leverbaar, maatwerk ca. 4-5 werkweken levertijd!